Tenniskids

Tenniskids bereidt kinderen van 5 tot 11 jaar in drie fases voor op het echte tennisspel. Aangepaste activiteiten, baanlengtes en speciale lesmaterialen maken het voor kinderen mogelijk het tennisspel te leren op een manier die past bij hun fysiek, sociaal-emotionele ontwikkeling en technische en tactische vaardigheden. Onder leiding van een gelicenseerde trainer krijgt de jeugd van TC Beltrum volgens deze methode les.

Met Tenniskids kunnen kinderen eerder het tennisspel spelen dan nu vaak het geval is, beleven zij meer plezier aan de tennislessen en blijven ze gemotiveerd. Tenniskids is een doordacht concept om kinderen in drie fases voor te bereiden op het echte tennisspel. Aangepaste baanlengtes en speciale lesmaterialen maken het voor kinderen mogelijk het tennisspel te leren op een manier die past bij hun fysiek, emotionele ontwikkeling en technische en tactische vaardigheden. En dat is belangrijk, want kinderen die voor het eerst gaan tennissen en gelijk beginnen op een groot veld verliezen snel hun interesse. De rally´s zijn kort, de ballen stuiteren over hun hoofd en ze zijn het meeste bezig met ballen rapen.

Drie fasen

De kleuren rood, oranje en groen vormen de basis van de opbouw van Tenniskids. Deze kleuren staan symbool voor de verschillende fasen die de kinderen doorlopen. In elke fase wordt gespeeld met ballen en rackets die afgestemd zijn op de verschillende baangroottes en niveaus. De eerste fase is Rood, waarin de jongste kinderen beginnen. Ze spelen over de breedte van de baan en ontwikkelen vaardigheden als serveren, rallyen en punten scoren. In de oranje fase spelen de kinderen op een baan met een lengte van ongeveer driekwart van een normale baan. Daarna gaan de kinderen door naar de volledige baan. Dit is de groene fase.

Van alle drie de fasen duurt de rode fase doorgaans het langst. Binnen Rood worden drie niveaus onderscheiden. Zodra een niveau bereikt is, krijgt het kind een diploma. Zodoende boeken de spelers geleidelijk vooruitgang en zijn hun prestaties voor hen duidelijk zichtbaar. Hoe meer vaardigheden de spelers in Rood ontwikkelen, des te gemakkelijker de overgang naar Oranje zal zijn. De oranje fase kent evenals de rode fase drie niveaus. Groen kent één niveau en is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis.

De gebruikte materialen en de opbouw van de verschillende fases maken dat de kinderen worden uitgenodigd en geprikkeld zichzelf te ontwikkelen tot allround sporters.